Tässä yhtenä päivänä oppilas tuli tunnin jälkeen juttelemaan omasta harjoituksesta (kerron tämän luvan kanssa):
Niina, miks tää edistyminen on näin hidasta? Miksi lankuttaminen on edelleen haastavaa?
Hänellä on takana 2 kuukautta joogaa ja omana tavoitteena kunnon kohottaminen, pieni painonpudotus ja joogaharjoituksen saaminen säännölliseksi.
Ajattelin heti, että ihan loistavia kysymyksiä 😊
Tein hänelle muutaman jatkokysymyksen:
Joogaatko vain kerran viikossa? Juu, tai oikeastaan en. Joskus jää tunti väliin..
Teetkö mitään muuta liikunnallista joogan lisäksi? No en. Ellei mukuloiden paimentamista lasketa? Ai ei, höh.
Joogasitko kesällä ollenkaan? Ööö en
Miten sä määrittelet edistymisen? Oletin, että harjoitus tuntuisi jo helpommalta, mutta ihan samalla tavalla hikoilen ja tuskailen, kuin aloittaessa. Eikä paino ole pudonnut.
Mitä muutoksia oot huomannut tähän mennessä? No toisaalta, on helpompaa tehdä töitä, kun en oo koko ajan jumissa ja selkäsäryt on poissa. Joogassa loppuu aivomyrsky ja tunnin jälkeen on aina ihan mahtava fiilis 😍
Kahdessa ensimmäisessä kysymyksessä oli jo vastaus!
Vaikka jooga onkin maagisen monipuolinen harjoitus, ei se kerta viikkoon ihmeitä tee. Se on erittäin hyvä alku, ja todellakin kannattavaa, mutta kunnon kohottamiseen ja painon pudottamiseen liittyy niin paljon muitakin tekijöitä, kuin se yksi treeni viikossa (oli kyse mistä lajista tahansa)☝️
Myös itse joogaharjoituksen eri osa-alueet helpottuvat vain ja ainoastaan säännöllisillä toistoilla. Jos mietit, että miksi alaspäin katsova koira, lankku ja muut asanat, joissa painoa tulee ranteiden päälle, on kuukausienkin harjoittelun jälkeen vaikeita, löydät vastauksen säännöllisyydestä ja tuntien määrästä!
Ruokavaliolla, unen määrällä ja muilla elintavoilla on valtava merkitys painon pudotuksen kanssa, mutta en lähde tässä nyt niitä ruotimaan, vaan puhutaan pelkästään siitä fyysisestä harjoituksesta. Joogan kaveriksi kannattaa ehdottomasti ottaa vaikka päivittäinen kävelylenkki ja voimaharjoittelua pari kertaa viikossa. Tai pyöräilyä, uintia, tanssia, mitä tahansa missä liikutetaan koko kehoa ja treenistä tulee hyvä fiilis 🙏
Jos mikään näistä ei tunnu omalta, niin lisää joogaa! Tyylejä on vaikka kuinka eikä jokaisen harjoituksen tarvitse olla sitä samaa: ilmajooga, acrojooga, voimajooga, liikkuvuusharjoittelu - valinnanvaraa kyllä on.
Dynaamisestakin joogasta löytyy esimerkiksi vinyasa flow- tyyli, jossa tuntien sisällöt ja haastavuus vaihtelevat. Jos haluaa / tarvitsee kurinalaisen ja samana toistuvan harjoituksen, kannattaa kääntyä astanga- joogan puoleen.
Dynaamista joogaa voisi verrata kehonpainoharjoitteluun tai pilatekseen ja kunnon kohottaminen onnistuu kyllä ihan pelkällä joogallakin - jos harjoittelu on säännöllistä ja progressiivista.
Pointtina on se, että liikkua tulisi vähintään kaksi kertaa viikossa niin, että soija lentää.
Koko kehoa rasittava liikkuminen edistää monella tasolla fyysistä terveyttä ja nostaa mielialaa ja vaikutukset huomaa kyllä jo muutaman viikon jälkeen.
Ja jos se kerran viikossa tehty jooga tuntuu muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen vieläkin vaikealta ja tuskaisalta, niin ylläripylläri: käy useammin tunneilla tai tee kotona ainakin yksi dynaaminen harjoitus studiotunnin lisäksi - harjoitus tekee mestarin, kuten missä tahansa lajissa ja säännöllisyys tuo tuloksia!
11 vinkkiä säännöllisyyden löytämiseen
Löydä just sulle sopiva ope. Sillä on iso merkitys, kuka siellä salin edessä heiluu ja miten. Huonoimmassa tapauksessa surkea ope voi tehdä koko lajista inhottavan eikä tunneille tee mieli mennä.
Löydä sulle sopiva joogatyyli. Kuten mainittu, niitä on mistä valita. Jos olet täysin uusi joogan parissa, kannattaa käydä alkeiskurssi tai suunnata aloittelijoiden tunnille - ehdottomasti livenä!
Investoi kunnolliseen mattoon. Surkea matto pilaa koko harjoituksen: kädet luistaa, se on liian paksu ja sormet uppoaa mattoon jne. Maku menee hommasta jo alkumetreillä, eikä siihen matolle tee enää mieli palata.
Käy kaksi kertaa viikossa ohjatulla tunnilla. Tai edes kerran☝️Ryhmätunneilla löysäilyn mahdollisuus poistuu ja silloin tekee oikeasti kunnolla koko harjoituksen open tutkailevan silmän alla 😉
Tee pieniä tekoja: 15 minuuttia löytyy keneltä tahansa. Vaihda aamun puhelimen tuijotus lempeään joogaan, töissä tauolla vaikka istuen liikkuvuusharjoittelua tai illalla ennen nukkumaanmenoa vartti helppoja aurinkotervehdyksiä. Alkuun se harjoitus voi olla vartin mittainen, lisää siihen muutaman viikon päästä 5 minuuttia, seuraavalla 5 jne. Pian salakavalasti harjoitusten pituus onkin jo puoli tuntia!
Aloita pienesti: tee se sun vartin harjoitus ensin yhtenä päivänä, seuraavalla viikolla kahtena, sitten kolmena. Yritä pitää aina samat treenipäivät, niin pystyt rakentelemaan omat aikataulusi harjoitusten ympärille. Laita harjoitus kalenteriin ja muistutus päälle, niin aika nopeasti siitä tulee rutiini! Huvin ja urheilun vuoksi vaihtele joogan pituutta: maanantaina 15 minuuttia, keskiviikkona 20 minuuttia ja lauantaina taas 15 minuuttia.
Pidä kiinni kalenterissa olevista treeneistä. Kaikki on oikeastaan järjestelykysymyksiä, kun arvotat oman hyvinvointisi kotiaskareita, ylitöitä tai nenän kaivamista tärkeämmäksi. Pystyt kyllä fiksaamaan elämäsi niin, että löydät sieltä pieniä rakosia ihan itseäsi varten. Älä keksi tekosyitä harjoituksen skippaamiselle!
Tee itsellesi selväksi, mitä säännöllisyys tarkoittaa just sulle. Onko se esimerkiksi yksi ohjattu tunti + 2 kotijoogaa viikossa, vai 2 ohjattua ja 5 vartin pikaharjoitusta viikossa? Älä yritä ahtaa liikaa yhteen viikkoon, sillä tästäkin saa helposti suorituspaineita ja kiva juttu muuttuukin pakkopullaksi.
Aseta itsellesi realistiset tavoitteet, tai älä aseta mitään. Meillä saattaa olla ajatuksia, että esim. kolmessa kuukaudessa paino tulee olla pudonnut x määrän, osaan tämän ja tuon asanan täydellisesti tai mitä hyvänsä. Tasainen ja säännöllinen eteneminen harjoituksessa palvelee paremmin, kuin muutaman kuukauden hullu rutistus, jossa palaa loppuun. Joogassa oleellisinta on se ihan koko matka, ei tietty päämäärä🙏 Älä takerru lopputulokseen, vaan keskity varsinaisen harjoituksen tekemiseen.
Haasta itseäsi välillä. Keho ja mieli kaipaa toisinaan erilaisia ärsykkeitä, jotta harjoitus pysyy mielenkiintoisena. Viikkotolkulla yhden ja saman joogan tekeminen muuttuu äkkiä tylsäksi ja motivaatio laskee. Osallistu somessa joogahaasteeseen, paikallisella studiolla työpajaan, mene kurssille tai kokeile ihan toista joogatyyliä!
Ole itsellesi rehellinen ja lempeä. Jos olet ihan alkumetreillä joogan parissa, aloita perusteista. Aloittelijoiden tunnit on just sitä varten - oppimista! Myös konkareille tekee hyvää palata aina välillä perusteisiin. Opi hyväksymään se, missä vaiheessa olet omaa harjoitustasi - jooga ei ole kilpalaji. Ymmärrä, milloin kannattaa olla lempeä: kipeänä ei saa treenata, huonosti nukutut yöt vaikuttaa loukkaantumisriskiin ja harjoituksessa kuuntele omaa kehoasi. Kukaan ei näpäytä karttakepillä, jos skippaat sen kymmenennen chaturangan.
Lisäksi: joskus vaan täytyy kaivaa itsestään se itsekuri
ja ehkä tehdä toisinaan epämiellyttäviä asioita hyvinvoinnin eteen, lakata nahjustamasta ja Niken sanoin: Just do it.
Esimerkiksi itse inhoan salitreeniä.
Se on aivan järkyttävän tylsää, monotonista puurtamista, jonka vaan toivoo joka kerta loppuvan jo lämppäreissä. Jotkut tykkää nostaa rautaa, mä en. Mulle se on ihan aivot offlinella kehon käyttämistä, teen mun ohjelman ja taputan itseäni olalle jälkikäteen. Kaikki tämä negatiivisuus, ja mä teen sen silti☝️Tosin kotona, koska ällöän salilla käymistä enkä ole se, joka keikistelee pylly tyrkyllä peilin edessä somettamassa lepotauoilla - mä teen tauoilla mm. firman kirjanpitoa😅
Mulla on mun tarpeisiin hyvä ohjelma, johon ei tuhlaannu tuntia ja jossa on selkeä ja järkevä progressio: mm. 3 kuukauden treenin jälkeen kyykkään oman painoni verran + 10 kg.
Ja miksi mä sitten kidutan itseäni näin? Koska haluan elää pitkän, kivuttoman ja laadukkaan elämän.
Tämä "typerä" voimaharjoittelu nyt vaan on yksi niistä tekijöistä, millä saan pidettyä raihnaisen ja ongelmaisen selkäni kunnossa ja helpotettua arkielämää, niin otan vaan itseäni niskasta kiinni ja talsin kotisaliin viikoittain. Jooga on sitten se laji, jota elän ja hengitän 🙏
Hoksaatko, mitä yritän tässä kertoa?
Sen, että on ihan ok olla tykkäämättä joka ikisestä lajista. En väitä, että kaikkien olisi pakko hampaat irvessä tehdä joogaa, vaan että on mahdollista löytää SE OMA laji, johon hurahtaa, josta saa kiksejä ja mahtavaa fiilistä. On myös mahdollista tehdä lisäksi jotain vähemmän kivaa, jos ymmärtää ja hyväksyy sen merkityksen oman hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi siitä vähemmän kivasta tulee jossain vaiheessa siedettävää, sitten ihan ok ja lopuksi rutiini, ehkä siitä jossain vaiheessa alkaa jopa pitämään. Vain kokeilemalla se selviää!
Säännöllisyys mun voimaharjoittelussa on jo tuonut tuloksia. Samoin vuosia kestänyt jooga ja liikkuvuusharjoittelu. Isossa kuvassa liikkumisessa on kyse siitä, että teet sitä vain ja ainoastaan itseäsi varten. Näin sanoin myös sille mun oppilaalle.
Minä opettajana voin antaa vain työkaluja ja neuvoja, ohjata oikeaan suuntaan ja tsempata. En käy hakemassa ketään kotoa tunnille (paitsi, jos joku pyytää 😅) - on aikuisten ihmisten omalla kontolla sysätä itsensä liikkeelle ja pysyä liikkeessä.
Vaikeuksista rutiineihin
Ota siis vähintäänkin nämä vinkit käyttöösi ja pitäydy rutiinissa vaikka hammasta purren ensimmäiset pari viikkoa. Älä anna itsesi lipsua koottuihin selityksiin, vaan ajattele niin, että säännöllisyys on matka kohti paremmin voivaa ja vahvempaa itseäsi. Tämän ei pitäisi olla kovin vaikeaa, jos jo valmiiksi tykkäät joogasta :) Laita harjoitukset ylös kalenteriin, vähennä puhelimen tuijotusta ja tule tunneille liikkumaan - mä kyllä ohjaan ja tsemppaan koko harjoituksen läpi 💚
Sinua rakkaudella kannustaen
Niina
Comments