top of page
a background image of water from pexels.com by gaspar zaldo

Jooga on asennekysymys!
Monesti kuulee kaikenlaisia "syitä", miksi jooga ei sovi just sulle tai tietyt rajoitteet estää sitä harrastamasta. No, tässä ja nyt voin kumota ne syyt!


  • en ole tarpeeksi notkea, eihän mulla osu edes sormet lattiaan eteentaivutuksessa - juuri siksihän sitä harrastetaan, lisäämään liikkuvuutta! Kaikki aloittavat jostain pisteestä, ja useimmiten se on juuri tämä: ollaan jäykkiä kuin tönkkösuolatut muikut.


  • minulla on polvi-, selkä-, olkapää- tai mikä tahansa muu vamma, en pysty tekemään asanoita - kaiken pystyy muokkaamaan siten, että harjoittelu on mukavaa ja turvallista. Hyvä opettaja osaa neuvoa oppilaalle juuri hänelle sopivat liikkeet ja välttämään sellaisia asentoja, jotka voivat aiheuttaa vamman pahenemista. Mikään vamma ei ole este eikä edes hidaste!


  • olen niin huonossa kunnossa, että en selviä kokonaisesta tunnista - tämä on ehkä huonoin selitys, minkä olen kuullut. Joogatunti ei ole mikään kilpailu eikä mistään tarvitse "selvitä". Välillä happi loppuu ja hapottaa, se kuuluu asiaan! On ihan ok mennä kesken harjoituksen lapsen lepoasentoon, hörpätä vettä tai keventää liikkeitä. En aina itsekään jaksa painaa täysillä koko tuntia ja se ei haittaa, koska se on mun oma harjoitus, ei kenenkään muun.


  • Jooga ei ole tarpeeksi tehokas liikuntamuoto, haluan hikoilla - saamasi pitää! Joogaa on niin monta erilaista tyylisuuntaa, että valinnanvaraa takuuvarmasti on. Dynaaminen astanga-jooga pitää taatusti sykkeen sopivasti korkealla ja haastaa kehoasi aivan eri tavalla, kuin esimerkiksi perinteinen saliharjoittelu.


  • ulkonäköpaineet ja ylipaino - kaksi aivan hirvittävää kirosanaa, joita ei koskaan saa sanoa ääneen. Tästä voisi kirjoittaa ihan oman blogin, niin laaja ja ärsyttävä asia tämä on! Se on totta, että on sosiaalinen media luo helposti glittereillä koristeltua kuvaa langanlaihoista joogeista, jotka vääntäytyvät pitkine säärineen mitä ihmeellisimpiin ihmissolmuihin ja käsilläseisontaan. Tuleehan siitä helposti olo, että en takuulla pysty tuohon, koska en näytä samalta. Se on täyttä soopaa!

Jooga on asennekysymys. Tapoja harjoittaa joogaa on useita. Ryhmätunneille meneminen saattaa pelottaa, koska sali on satavarmasti täynnä hoikkia, kauniita ihmisiä joilla on täydellinen jooga-asu ja kaikki katsovat juuri minua siellä salin perällä (koska sinnehän minä menen, piiloon). VÄÄRIN. Kukaan ei ehdi katselemaan toisten suorituksia, koska joogassa keskitytään ihan itseensä ja omaan harjoitukseen. Voi olla, että osa ihmisitä onkin tällaisia tuijottelijoita, mutta sen ei pitäisi merkitä mitään. Se enemmänkin kertoo jotain heistä itsestään, kuin sinusta.


Jollain voi olla kokemus, että tunneilla ei tahdo pysyä perässä, jos oma liikkuminen on hitaampaa tai kankeampaa kuin muiden. Sekin on täysin ok, sillä itseäsi vartenhan olet tunnille tullut, et muita. Ylipaino ei estä sinua menemästä alaspäin katsovaan koiraan, seisomasta käsilläsi tai tekemästä täydellistä spagaatia. Se ei SAA estää sinua ajattelemasta, että jooga on ihan kaikkia varten. Nyt ajattelet, että hyvähän siellä on huudella kun on tuollainen pulkannaru. Ehei, ystäväiseni, minulla on mahamakkaroita, selluliittia ja paksut reidet, on myös vanha vaikea selkävamma ja kärsin ajoittain todella pahasta unettomuudesta, joka vaikuttaa opiskeluuni ja omiin treeneihin. Kaikilla meillä on joku rajoittava tekijä ja se, miten siihen suhtaudutaan, on tärkeää.


Itse koen, että jooga on ennenkaikkea hauskaa ja mielenkiintoista. Tietysti oma näkökulmani on hieman erilainen, sillä opiskelenhan opettajaksi. Minua kiehtoo kovasti kehon tapa toimia, ja pyrinkin tunteja suunnitellessani ajattelemaan kokonaisuuden sellaiseksi, joka palvelee oppilaan oman kehon tarpeita, ei minun. Minusta on täysin sallittua ja suotavaa, että tunneilla saa hullutella, nauraa, kiroilla ja vaikka huutaa, jos se tuntuu hyvältä. Ei ole olemassa joogapoliisia, joka kieltää tekemästä itsensä näköisen ja kuuloisen harjoituksen! Jooga ei ole niin vakavaa, pieni sekoilu on täysin sallittua :)
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page